Zdrowie i medycyna

Dieta z Hashimoto – co warto wiedzieć?

Opublikowano: 16 października 2022 o 09:35   /   przez   /   komentarze (0)

Co to jest choroba Hashimoto?

Choroba Hashimoto, znana również jako zapalenie tarczycy Hashimoto, jest zaburzeniem autoimmunologicznym, które powoduje, że układ odpornościowy atakuje tarczycę. Tarczyca jest gruczołem w kształcie motyla znajdującym się przed tchawicą. Tarczyca wytwarza hormony (TSH, T 4 i T 3), które kontrolują, jak szybko pracuje Twoje ciało i jak spalasz kalorie.

Choroba Hashimoto częściej dotyka kobiet niż mężczyzn. Kiedy zaczynają się objawy?

Objawy mogą rozpocząć się w każdym wieku, ale zwykle zaczynają się u kobiet w wieku 30-50 lat. Rzadko zdarza się, że na chorobę Hashimoto zapadają dzieci lub mężczyźni. Objawy są często łagodne na początku i mają tendencję do pogorszenia się w czasie, jeśli nie są leczone.

Co powoduje chorobę Hashimoto?

Choroba Hashimoto występuje, gdy Twój układ odpornościowy atakuje komórki tarczycy, które wytwarzają hormony tarczycy (zwane tyreotropami). Powoduje to zapalenie tarczycy i zmniejsza jej zdolność do wytwarzania wystarczającej ilości hormonów.

Co jeść?

Istnieje kilka sposobów na zarządzanie dietą przeciwzapalną Hashimoto. Oprócz przestrzegania diety bezglutenowej, spożywania wysokiej jakości pokarmów i przyjmowania suplementów diety, możesz rozważyć dodanie do swojego planu żywieniowego pokarmów pro-tarczycowych. Należą do nich:

Wodorosty – wodorosty są doskonałym źródłem jodu i bromków – obu niezbędnych składników odżywczych do produkcji hormonów tarczycy.

Ostrygi i małże – te skorupiaki zawierają wysoki poziom cynku, który jest niezbędny dla zdrowej funkcji tarczycy.

Olej kokosowy – olej kokosowy zawiera średniołańcuchowe trójglicerydy (MCT), które, jak wykazano, zwiększają metabolizm i redukują tkankę tłuszczową u osób z niedoczynnością tarczycy lub chorobą Hashimoto.

Komentarze (0)

Napisz komentarz

Komentarz
Podpis Adres e-mail Strona WWW

pięć × 4 =