Choroba Hashimoto to zaburzenie autoimmunologiczne, które dotyczy tarczycy. Układ odpornościowy atakuje tarczycę, powodując w niej stan zapalny. Utrudnia to organizmowi produkcję hormonów tarczycy i kontrolę tempa metabolizmu.
Spotykamy się z wieloma różnymi zaleceniami dla osób z Hashimoto. Jednak nie ma jednej uniwersalnej diety, która działa dla wszystkich. Najlepszym sposobem na określenie, co jest dla Ciebie najlepsze, jest konsultacja z osobą z poradni dietetycznej, takiej jak https://optimadiet.pl/opieka-dietetyczna/dieta-hashimoto/, dzięki której otrzymasz wniikliwe zalecenia specjalnie dopasowane do Ciebie i Twojego stanu zdrowia.
Zacznij od wyeliminowania pokarmów, na które możesz być wrażliwa lub uczulona. Możesz mieć alergię pokarmową lub nietolerancję, która powoduje stan zapalny w Twoim organizmie. To może inicjować choroby autoimmunologiczne, takie jak choroba Hashimoto lub choroba Gravesa, albo je pogorszyć, ponieważ są one wyzwalane przez odpowiedź immunologiczną.
W celu zarządzania objawami choroby Hashimoto, upewnij się, że masz odpowiedni plan diety, który zadba o najważniejsze przy tej chorobie witaminy i minerały w Twoim żywieniu. Do kluczowych składników mineralnych należy m.in. jod i selen.
Jod jest niezbędny do produkcji hormonu tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3). Hormony te regulują m.in. metabolizm, kontrolując, jak szybko nasze ciało wykorzystuje energię z żywności, którą spożywamy każdego dnia. Głównym źródłem jodu jest w naszej diecie sól kuchenna, ryby morskie oraz produkty mleczne. Trzeba też pamiętać, że nadmiar jodu jest szkodliwy i może nasilić stan zapalny. Nigdy nie suplementuj jodu na własną rękę. Zasięgnij porady lekarza lub dietetyka klinicznego.
Selen jest niezbędny podczas przemiany T4 do aktywnego T3. Jego odpowiednia ilość reguluje produkcję hormonu tarczycy, przez co może mieć wpływ na zapobieganie nadmiernemu niszczeniu tego organu. Selen znajdziemy w kaszy gryczanej, jajkach kurzych, łososiu i w orzechach brazylijskich.