Polecamy

Herbata matcha – co warto o niej wiedzieć?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Matcha, intensywnie zielona herbata o sproszkowanych liściach, swą historią sięga XIII wieku. Z Chin trafiła do Japonii, gdzie uprawiana z troską na zacienionych plantacjach, znana była wieki temu mnichom i samurajom. Dziś, ze względu na dobroczynne właściwości, ma swoich amatorów na całym świecie. Co warto wiedzieć o tej wyjątkowej herbacie?

Zielony superfood pełen antyoksydantów

Napar ze zmielonymi na puder liśćmi herbaty dostarcza o wiele więcej dobroczynnych substancji niż ten tradycyjny. Najistotniejszą z nich są antyoksydanty. Wędrujące po organizmie, pojedyncze cząsteczki tlenu – tzw. wolne rodniki, wpływają bardzo niekorzystnie na zdrowie człowieka. Przyczyniają się do powstania prawie wszystkich nowotworów i chorób wielu narządów, m.in. serca, mózgu, czy oczu. Pogarszają też stan skóry i włosów, przyspieszają starzenie, narażają na infekcje bakteryjne i wirusowe. Dlatego tak ważna jest suplementacja zwalczająca wolne rodniki.

Warto sięgnąć po herbatę matcha, bowiem to ona kryje w sobie największe bogactwo katechin neutralizujących działanie pojedynczych atomów tlenu. Znajdujący się w herbacie EGCG – organiczny związek chemiczny, jest blisko sto razy silniejszym przeciwutleniaczem niż znana również z tej strony witamina C! Wykazuje on intensywne działanie zarówno antynowotworowe, jak i ochronne dla jelit, żołądka, dwunastnicy i trzustki, czy płuc.

Spokój, koncentracja, energia

Skoncentrowana herbata matcha dostarcza mózgowi L-teaniny, przez co pobudza emitowanie przez niego tak pożądanych fal alfa. To one towarzyszą w stanach odprężenia i spokoju, sprzyjają pozytywnemu nastawieniu, wspomagają koncentrację i pamięć. L-teanina ma także bardzo korzystny wpływ na ilość, kluczowej dla ludzkiej psychiki, dopaminy i serotoniny. Picie herbaty matcha wzmacnia zatem układ nerwowy i pomaga osiągnąć stan wewnętrznej harmonii. L-teanina i inne substancje odżywcze zawarte w herbacie podnoszą poziom energii na o wiele dłużej, niż po wypiciu filiżanki kawy. Co ważne, nie podwyższają ciśnienia i nie wywołują nadpobudliwości.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Proces chromatografii jonowej – na czym polega?
Proces chromatografii jonowej – na czym polega?
Chromatografia jonowa to technika stosowana w analizie chemicznej do rozdzielania jonów i cząsteczek na podstawie ich ładunku elektrycznego. Cząsteczki, które […]
Co sprezentować bliskiej osobie z okazji obrony pracy dyplomowej?
Co sprezentować bliskiej osobie z okazji obrony pracy dyplomowej?
Obrona pracy dyplomowej to ważne wydarzenie w życiu. By pokazać bliskiej na osobie, że cieszymy się z jej sukcesu, warto […]
Prawnicy – jakimi typami spraw się zajmują?
Prawnicy – jakimi typami spraw się zajmują?
Prawnicy reprezentują klientów w różnego rodzaju sprawach. Niektórzy prawnicy zajmują się sprawami karnymi, podczas gdy inni są ekspertami w zakresie […]
Ostatnie wpisy