Ogród i dom

Akcesoria kuchenne – dlaczego warto wybierać te dobrej jakości?

Opublikowano: 13 czerwca 2020 o 11:00   /   przez   /   komentarze (0)

Kuchnia to bardzo ważne miejsce w naszych domach. Lubimy przyjemne zapachy, które kuszą obietnicą pysznego jedzenia. To miejsce, w którym na co dzień spotyka się rodzina. Przywiązujemy coraz większą wagę do zdrowego trybu życia i zdrowego odżywiania. Podstawą przyrządzenia zdrowego i smacznego posiłku jest właściwe wyposażenie kuchni. Funkcjonalne meble i sprzęt gospodarstwa domowego, różnego rodzaju naczynia kuchenne, zastawa stołowa, sztućce i przeróżne akcesoria pomagają i ułatwiają ich przygotowanie.

Domowe jedzenie smaczne i zdrowe

Naczynia kuchenne, zastawa stołowa i sztućce to podstawa. Bardzo ważne jest, jak i z czego zostały wykonane. Przede wszystkim trzeba sprawdzić, czy nie zawierają substancji, które mogą wchodzić w reakcje z żywnością. Jednym z bardzo często spotykanych surowców do produkcji naczyń jest aluminium. Metal ten jest lekki, więc nawet dużą patelnią aluminiową można swobodnie manewrować. Patelnie pokrywane są powłokami zapobiegającymi przywieranie pokarmów podczas smażenia i umożliwiające zdrowe smażenie beztłuszczowe. Gorzej, gdy taka powłoka, najczęściej teflonowa lub ceramiczna, ulegnie uszkodzeniu. Aluminium wchodzi w reakcje z kwasami organicznymi zawartymi np. w pomidorach, kiszonej kapuście lub kiszonych ogórkach i wraz z jedzeniem przedostaje się do organizmu. Badania naukowe coraz częściej potwierdzają niekorzystny wpływ aluminium na zdrowie człowieka. Nie warto ryzykować i lepiej kupić wyrób wysokiej jakości w wyspecjalizowanych sklepach https://wenahome.pl/473-patelnie-wmf. Patelnia ze stali nierdzewnej lub pokryta powłoką odporną na zarysowania i kwasy organiczne posłuży w kuchni znacznie dłużej. Podobne zastrzeżenia można mieć także do garnków ze stali nierdzewnej, czyli chromowo-niklowej. Niskiej jakości wyroby bardzo szybko będą miały drobne ślady korozji spowodowane reakcją stali z solą dodawaną do gotowanych potraw.

Akcesoria wygodne i bezpieczne

„Co tanie, to drogie” – mówi znane powiedzenie. Dotyczy to w szczególności wszystkiego, co powinno być w kuchni. Tanie naczynia, sztućce i akcesoria są gorszej jakości, szybciej się psują i trzeba je często wymieniać. Poza tym surowce, z których są wykonane, mogą źle oddziaływać na zdrowie. Gorszej jakości akcesoria mogą mieć rękojeści i uchwyty z tworzyw sztucznych, które mogą topić się pod wpływem wysokiej temperatury i wydzielać szkodliwe, często rakotwórcze substancje. Wykonane z podrzędnych surowców deski do krojenia, stolnice, albo inne przybory mogą się rysować, rdzewieć i pękać. Wraz z upływem czasu będą coraz trudniejsze do wyczyszczenia. Warto więc wybierać akcesoria z materiałów trwałych, a przy tym łatwe do utrzymania w czystości np. nadające się do umycia w zmywarkach. Przy wyborze akcesoriów i przyborów kuchennych ważna jest ich praktyczna użyteczność i wygoda posługiwania się nimi. Powinny być ergonomiczne, muszą dobrze leżeć w dłoni. Nie można się kierować pierwszym wrażeniem i kupować akcesoriów tylko dlatego, że na pierwszy rzut oka ładnie wyglądają. Niewygodny i nieużyteczny sprzęt kuchenny będzie tylko zbędnym gadżetem, który szybko trafi na śmietnik. Złej jakości akcesoria mogą być w dodatku niebezpieczne, Nóż, który pęka podczas krojenia, patelnia, której rękojeść łamie się podczas smażenia lub nagrzewające się nadmiernie uszy garnków, mogą powodować trudno gojące się skaleczenia lub oparzenia. Nie warto ryzykować i oszczędzać na zdrowiu i bezpieczeństwie własnym i najbliższych.

Estetyka kuchni

Kuchnia to nie salon, ale jej wygląd nie jest bez znaczenia. Estetyczne otoczenie poprawia doznania smakowe i tworzy specyficzny klimat domu. Wszystko powinno być w jednym stylu i do siebie harmonijnie pasować. Wyposażenie i akcesoria dobrane przypadkowo wprowadzają estetyczny chaos. Przydatne i poręczne pojemniki na przyprawy, młynek do pieprzu, solniczka, łopatka do patelni, serwetnik, stojak na noże, albo deski do krojenia w oryginalnym designie będą świetnym urozmaiceniem wyglądu kuchni. Zamiast chować je w szafkach lub szufladach, można wyeksponować je na relingach lub na blacie, a przy okazji zadbać o to, żeby były łatwo dostępne. Powinny być nie tylko praktyczne, ale także ładne. Serwis obiadowy Villeroy & Boch nie wpłynie na smak niedzielnego obiadu, ale z pewnością wprowadzi odpowiedni nastrój. Renomowane firmy zabezpieczają swoje wyroby przed stłuczeniem oraz dostosowują do mycia w zmywarkach, tak by dłużej mogły cieszyć swoją wytworną elegancją. Ładne i praktyczne naczynia kuchenne, zastawa stołowa, sztućce lub akcesoria są chętnie kupowane jako prezenty. Może to być znakomity upominek dla nowożeńców na nową drogę życia, prezent pod choinkę, na jubileusz lub urodziny.

Komentarze (0)

Napisz komentarz

Komentarz
Podpis Adres e-mail Strona WWW

siedemnaście − 10 =