Świeża, dobrej jakości żywność to podstawa każdej restauracji. Zdaje sobie z tego sprawę każdy restaurator, dlatego dba o to, aby w jego lokalu znajdowały się odpowiednie produkty. Jeżeli chcemy zadbać o dobre warzywa dla restauracji Poznań jest miastem, w którym działa wiele lokalnych targów, jak i hurtowników czy dostawców. To właśnie u nich warto dokonywać zakupów.
Świetnym pomysłem na regularne zaopatrzenie są lokalne targi. Warto się tam udać z szefem kuchni, a następnie oddelegować do zakupów jednego z pracowników. Dostępne tam są zarówno owoce, warzywa, jak i jajka, a także wiele innych produktów spożywczych. W ten sposób można też nawiązać bezpośrednie kontakty z dostawcami, negocjując atrakcyjne ceny. W podobnym celu należy poszukiwać lokalnych masarni czy sklepów rybnych, które oferują mięso, jak i ryby doskonałej jakości. Jeśli restauracja stawia na oryginalne produkty, warto poszukać lokalnych pasjonatów specjalizujących się w określonych dziedzinach. Może to być pasieka z ciekawą ofertą miodów, rolnik z ekologicznymi warzywami lub producent nietuzinkowej mieszanki przypraw. Najważniejszą zasada jest jednak poszukiwanie lokalnych produktów, pochodzących z danego regionu.