Kuchnia orientalna słynie na całym świecie z bogactwa smaków i zapachów. Jednocześnie jest niezwykle złożona, ponieważ czerpie z różnych kultur — wystarczy wybrać się do wybranej restauracji indyjskiej lub tajskiej, aby przekonać się o tym na własnej skórze. Obie te kuchnie są do siebie podobne, ale można też wskazać wiele elementów, które je od siebie różnią. Więcej na ten temat przeczytamy np. w tym miejscu: https://www.kuchnieorientu.pl/kuchnia-orientalna-sprawdz-czym-roznia-sie-kuchnia-tajska-indyjska-i-chinska/.
Kuchnia indyjska jest bardzo zróżnicowana pod względem smaków i zapachów. Na północy tego kraju królują dania łagodne na bazie drobiu, baraniny lub mięsa koziego — najbardziej znanym z nich jest słynne curry. Nie je się tam natomiast wieprzowiny. Z kolei na południu dominuje kuchnia wegetariańska, przede wszystkim z powodu zakazu spożywania wołowiny. Podstawową potrawą jest tutaj ryż z dodatkami i posiłki z jogurtem. Wschód Indii jest znany z ryżu, soczewicy oraz ryb, a także smażonych placków i dań z białego sera. Kuchnia zachodu została zaś ukształtowana przez kuchnię bombajską. Teraz warto napisać kilka słów na temat kuchni tajskiej. Przede wszystkim stanowi ona wypadkową smaków znanych z Chin oraz Indii. Mimo to pozostaje niezwykle oryginalna, a to dzięki stosowaniu specyficznych przypraw i dodatków, takich jak choćby trawa cytrynowa, imbir, liście limonki, mleczko kokosowe, bazylia tajska, liście papedy czy wok (rodzaj patelni). Nie są to z pewnością akcenty zbyt często spotykane w Indiach. Głównym wyróżnikiem tych dwóch ciekawych kuchni jest skala pikantności dań — w Indiach są one znacznie bardziej ostre, ponieważ stosuje się tam w dużych ilościach różne gatunki papryki chili, kardamon oraz inne, mniej znane przyprawy.