Wiele produktów nie może być transportowanych w dowolny sposób – dotyczy to zwłaszcza wyrobów wrażliwych na warunki otoczenia, takich jak choćby żywność czy leki. Jeżeli będą one przewożone niewłaściwie, wówczas mogą ulec bardzo szybkiemu zepsuciu, co ma kluczowe znaczenie w kontekście zadowolenia ich nabywcy. Z tego względu w branży transportowej istnieje specjalny dział usług, zwany przewozem chłodniczym.
Transport chłodniczy oferowany m.in przez https://daabs.eu/ to specyficzna forma przewozu towarów, polegająca na ich przewożeniu w warunkach niskiej temperatury. Ta metoda jest stosowana głównie do transportu artykułów spożywczych i surowców niezbędnych do ich wytworzenia – m.in. nabiału, mięsa, mrożonek, warzyw oraz owoców, a także mrożonego pieczywa (gotowego do odmrożenia bezpośrednio w sklepie).
Poza tym, transport chłodniczy jest często wykorzystywany do przewozu leków. Warto podkreślić, że odpowiednia temperatura to nie jedyny parametr, o który trzeba w tym przypadku zadbać. Istotna jest również wilgotność powietrza oraz dbanie o selekcję produktów pod kątem możliwości zaistnienia różnych szkodliwych reakcji – np. owoce lub nabiał nie mogą być przewożone z mięsem, bo przenikają jego zapachem).
Do transportu chłodniczego używa się pojazdów zwanych chłodniami. Najczęściej są to wersje dopplestock, posiadające regulowaną podłogę i dzięki temu pozwalające na umieszczenie ładunków na dwóch poziomach. Innym wariantem są dzielone chłodnie z tzw. grodzią. Element ten umożliwia odizolowanie od siebie dwóch komór, w których panują różne temperatury – w jednej można więc przewozić np. mięso, a w drugiej warzywa. Jeśli chodzi o transport chłodniczy w Warszawie, funkcjonuje tutaj wiele firm mających w swojej ofercie tę usługę.