Zdrowie i medycyna

Jak zrobić żel antybakteryjny?

Opublikowano: 30 marca 2020 o 09:29   /   przez   /   komentarze (0)

Panująca obecnie pandemia koronawirusa spowodowała, że ludzie zaczęli masowo korzystać z żeli antybakteryjnych. Są to specjalne produkty służące do dezynfekowania dłoni, czyli usuwania z nich niebezpiecznych bakterii oraz wirusów. Jest to tak naprawdę jedyna metoda pozwalająca w znacznym stopniu ograniczyć ryzyko zakażenia. Dodajmy, że żel antybakteryjny można kupić w sklepie albo wykonać samodzielnie w domowym zaciszu – wystarczy posiadać wysokoprocentowy alkohol i kilka dodatkowych, łatwo dostępnych składników. 

Wysoka skuteczność działania za niewielką cenę

Żel antybakteryjny do rąk musi posiadać przede wszystkim właściwości dezynfekujące, dlatego do jego stworzenia niezbędny jest alkohol co najmniej 70-procentowy. Inny produkt z pewnością nie poradzi sobie dostatecznie z wirusami ani bakteriami. Należy go wlać 60 ml do wysterylizowanej buteleczki lub niewielkiego słoika, a następnie dodać za pomocą lejka około 35 ml żelu z aloesu (1/4 szklanki), 10 lub 15 ml gliceryny, a także po kilkanaście kropli olejku z drzewa herbacianego oraz olejku lawendowego (ewentualnie arganowego albo pomarańczowego).

Całość należy dokładnie ze sobą połączyć, potrząsając delikatnie szczelnie zakręconym pojemnikiem. Trwałość tak przygotowanej mikstury wynosi nie więcej niż 3 miesiące, dlatego zaleca się korzystanie z niej regularnie od razu po zrobieniu. Warto pamiętać o tym, aby przechowywać żel w suchym miejscu i precyzyjnie zamykać buteleczkę po jego każdorazowym zastosowaniu. Oczywiście oprócz stosowania na co dzień omawianego produktu konieczne jest również mycie rąk wodą i zwykłym mydłem.

Komentarze (0)

Napisz komentarz

Komentarz
Podpis Adres e-mail Strona WWW

pięć × 2 =