Przygotowanie prawdziwej włoskiej pizzy wydawać się może wielu z nas czynnością, która nie należy do specjalnie skomplikowanych. Trochę mąki, drożdży, wody, wybranego sosu oraz – bezwzględnie – oliwy i koniec. Jednakże, mimo prostego składu, ogromną rolę w przepisie pełnią precyzyjne proporcje. Jak zachować umiar, dobrze wybrać grubość ciasta i stworzyć produkt, który zadowoliłby kubki smakowe miłośników włoskiej kuchni?
Proporcje, równowaga składnikowa, a także umiarkowanie w ilości wybranych składników, składają się na poszczególne części udanej pizzy. Jednakże, jej najważniejszym elementem jest…ciasto. To właśnie ono odpowiada za wygląd włoskiej potrawy, jak i w dużym stopniu wpływa na smak całości. Ciasto powinno charakteryzować się delikatnością (dlatego polecane jest wyrabianie go wyłącznie przy użyciu rąk lub nieśpiesznych robotów kuchennych) oraz grubością odpowiednią do wybranego przez nas rodzaju pizzy. Przed podjęciem się tego wyzwania, poszukajmy blachy do pizzy o lepszej jakości, która posłuży nam przez długie lata.
Nie mniej istotny będzie wybór mąki oraz sosu do potrawy. Pragnąc uzyskać oryginalny i charakterystyczny smak włoskiej pizzy, niestety musimy udać się na poszukiwania mąki wyprodukowanej we Włoszech (ta zawiera więcej glutenu). Z kolei na tradycyjnej włoskiej pizzy rzadko kiedy zauważymy większe ilości sosu, który stanowić ma wyłącznie dodatek i odrobinę pizzę doprawiać. Postępując zgodnie z wytycznymi z klasycznych przepisów oraz wyposażając się w niezbędne i ułatwiające nam pracę artykuły gastronomiczne, za każdym razem tworzyć będziemy coraz bliższą włoskim realiom pizzę.