Podstawowa zasada dotycząca zachowania wartości odżywczych produktów spożywczych mówi o konieczności ich odpowiedniego przechowywania. Poniżej można znaleźć kilka sprawdzonych sposobów na zabezpieczenie żywności przed psuciem i utratą walorów smakowych.
Najbardziej skuteczną metodą na zapewnienie produktom spożywczym optymalnych warunków jest przechowywanie ich w niskich temperaturach – najlepiej w lodówce lub zamrażarce, ewentualnie w chłodnej piwnicy. Jednak samo zimno, choć ma właściwości konserwujące, nie wystarczy. Warto sięgnąć po pojemniki na żywność. Dzięki szczelnemu zamknięciu nie przedostaje się do nich powietrze, a to gwarantuje, że umieszczone w nich jedzenie zachowa swój smak i konsystencję. Nie będzie ono narażone na wysychanie, a ponadto nie będzie pochłaniało zapachów innych artykułów czy potraw znajdujących się w chłodziarce.
Decydując się na skorzystanie z naczynia do przechowywania żywności, najlepiej wybrać pojemnik plastikowy z pokrywą. Gwarantuje on zachowanie próżniowego środowiska, dzięki któremu umieszczone w nim artykuły spożywcze dłużej zachowują świeżość i nie tracą cennych witamin oraz mikroelementów. Dodatkowo pojemnik zapewnia utrzymanie niezmienionego smaku produktów, a także chroni je przed zawilgoceniem. Jest to szczególnie ważne, jeśli potrawy przechowywane są przez dłuższy czas, a tym samym mogą być narażone na pleśnienie. Należy dodać, iż ten typ naczyń jest uniwersalny: pozwala przechowywać zarówno sery, wędliny czy warzywa, jak i smażone lub gotowane dania.