Polecamy

Jak zabezpieczyć żywność przed zepsuciem?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Podstawowa zasada dotycząca zachowania wartości odżywczych produktów spożywczych mówi o konieczności ich odpowiedniego przechowywania. Poniżej można znaleźć kilka sprawdzonych sposobów na zabezpieczenie żywności przed psuciem i utratą walorów smakowych.

Niska temperatura i szczelne zamknięcie równa się świeżość

Najbardziej skuteczną metodą na zapewnienie produktom spożywczym optymalnych warunków jest przechowywanie ich w niskich temperaturach – najlepiej w lodówce lub zamrażarce, ewentualnie w chłodnej piwnicy. Jednak samo zimno, choć ma właściwości konserwujące, nie wystarczy. Warto sięgnąć po pojemniki na żywność. Dzięki szczelnemu zamknięciu nie przedostaje się do nich powietrze, a to gwarantuje, że umieszczone w nich jedzenie zachowa swój smak i konsystencję. Nie będzie ono narażone na wysychanie, a ponadto nie będzie pochłaniało zapachów innych artykułów czy potraw znajdujących się w chłodziarce.

Jaki rodzaj pojemników najlepiej wybrać?

Decydując się na skorzystanie z naczynia do przechowywania żywności, najlepiej wybrać pojemnik plastikowy z pokrywą. Gwarantuje on zachowanie próżniowego środowiska, dzięki któremu umieszczone w nim artykuły spożywcze dłużej zachowują świeżość i nie tracą cennych witamin oraz mikroelementów. Dodatkowo pojemnik zapewnia utrzymanie niezmienionego smaku produktów, a także chroni je przed zawilgoceniem. Jest to szczególnie ważne, jeśli potrawy przechowywane są przez dłuższy czas, a tym samym mogą być narażone na pleśnienie. Należy dodać, iż ten typ naczyń jest uniwersalny: pozwala przechowywać zarówno sery, wędliny czy warzywa, jak i smażone lub gotowane dania.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jednokomorowy czy dwukomorowy – jaki zlewozmywak wybrać?
Jednokomorowy czy dwukomorowy – jaki zlewozmywak wybrać?
Zlewozmywak to jedno z podstawowych urządzeń w kuchni. Trudno sobie wyobrazić codzienne życie, przygotowanie posiłków czy drobne zmywanie bez zlewu. […]
Zabieg manualnego oczyszczania twarzy – co to jest i jak przebiega?
Zabieg manualnego oczyszczania twarzy – co to jest i jak przebiega?
Jeśli chodzi o pielęgnację skóry, ręczne oczyszczanie twarzy to znacznie więcej niż tylko mycie twarzy. Jest to połączenie technik, które […]
Kartony – zalety i zastosowanie w przemyśle
Kartony – zalety i zastosowanie w przemyśle
Opakowania kartonowe od wielu lat są powszechnie wykorzystywane w różnych dziedzinach przemysłu. Można je zobaczyć choćby w zakładach produkcyjnych, przedsiębiorstwach […]
Ostatnie wpisy