Yerba mate, znana jest ze swoich wspaniałych właściwości. Zaparzenie tego wyjątkowego napoju to prawdziwy rytuał, ogromnie ważny dla wszystkich miłośników naparu i ważny, aby wydobyć z niego wszystkie dobre cechy. Wybór odpowiedniego naczynia, do picia yerba mate, również ma ogromne znaczenie. Przeznaczonym naczyniem, do tego właśnie napoju, jest tak zwane matero, wyróżnia się jego cztery podstawowe rodzaje:
Drewniane – nieznacznie zmienia smak przygotowanego naparu, dzięki czemu jest jeszcze bardziej wyjątkowy. Może być wykonane w całości jedynie z drewna (wtedy należy wziąć pod uwagę, że przy długim użytkowaniu, może ulegnąć uszkodzeniu poprzez popękanie), lub z drewna, z zewnątrz otoczonego metalową powłoką (w takim wydaniu jest bardzo wytrzymałe i odporne na uszkodzenia).
Ceramiczne – nie zmienia smaku naparu. Cieszy się dużą popularnością, ze względu na niewielką cenę i dostępność w różnych rozmiarach i kształtach.
Z owocu tykwy – przed zaparzeniem yerba mate, wymaga specjalnego przygotowania. Należy je odpowiednio chronić, aby nie uległo uszkodzeniu. Dłużej utrzymują temperaturę naparu, często ładnie zdobione.
Guampa – wykonane z rogu bawolego, lub krowiej racicy. Służy wyłącznie do picia naparu na zimno – terere.
Wybór naczynia jest indywidualną decyzją, zależną od preferencji użytkownika, oczekiwanego smaku i właściwości uzyskanego naparu. Dystrybucją specjalnych naczyń zajmuje się wiele firm, w tym Yerba MaTe 24.
Oprócz odpowiedniego naczynia, podstawowym wyposażeniem miłośnika yerba mate, jest również bombilla, specjalna rurka do picia naparu, można ją znaleźć na przykład tutaj – https://ymt24.pl/bombilla-muelle-srebrny-pierscien. Znajdziemy także wiele innych dodatków, przeznaczonych do zaparzania yerba mate, takich jak termometry, specjalne termosy, podkładki, nabierki czy czyściki. Można skompletować cały zestaw, przeznaczony do smakowania pysznych odmian yerba mate.