Technika i motoryzacja

Dlaczego nie poparzymy się wrzątkiem trzymanym w szklance termicznej?

Opublikowano: 27 stycznia 2020 o 14:25   /   przez   /   komentarze (0)

Niedawno na rynku pojawiły się nowoczesne i tajemnicze szklanki termiczne, które utrzymują ciepłotę napoju, jednocześnie uniemożliwiając poparzenie podczas chwytania produktu. Na czym polega fenomen tego rozwiązania i jakimi właściwościami się cechuje? Poznaj wspaniałe rozwiązanie zarówno dla smakoszy kawy, choć nie tylko dla nich.

Piję tak, jak lubię

Podwójne ścianki szklanki izolują temperaturę płynu w taki sposób, by ta nie przedostała się na zewnętrzną warstwę. Powoduje to, że szklanka przez cały czas utrzymuje temperaturę pokojową, co chroni nas przed poparzeniem. Dlaczego? Najważniejszym elementem tej konstrukcji jest dodatkowa ścianka (obie wykonane ze szkła borokrzemowego). Za jej sprawą produkt zyskuje właściwości izolacyjne.

Przyglądając się budowie szklanki, można dostrzec, że pomiędzy dwiema jej częściami znajduje się wolna przestrzeń. To nie tylko estetyczny zabieg, ale również poduszka powietrzna, która zabezpiecza naczynie przed utratą temperatury. Warstwa izolacyjna zabezpiecza przed nagrzaniem się napoju i nieprzyjemnym poparzeniem się.

Komentarze (0)

Napisz komentarz

Komentarz
Podpis Adres e-mail Strona WWW

13 + 7 =