Choroba Hashimoto, znana również jako zapalenie tarczycy Hashimoto, jest zaburzeniem autoimmunologicznym, które powoduje, że układ odpornościowy atakuje tarczycę. Tarczyca jest gruczołem w kształcie motyla znajdującym się przed tchawicą. Tarczyca wytwarza hormony (TSH, T 4 i T 3), które kontrolują, jak szybko pracuje Twoje ciało i jak spalasz kalorie.
Objawy mogą rozpocząć się w każdym wieku, ale zwykle zaczynają się u kobiet w wieku 30-50 lat. Rzadko zdarza się, że na chorobę Hashimoto zapadają dzieci lub mężczyźni. Objawy są często łagodne na początku i mają tendencję do pogorszenia się w czasie, jeśli nie są leczone.
Choroba Hashimoto występuje, gdy Twój układ odpornościowy atakuje komórki tarczycy, które wytwarzają hormony tarczycy (zwane tyreotropami). Powoduje to zapalenie tarczycy i zmniejsza jej zdolność do wytwarzania wystarczającej ilości hormonów.
Istnieje kilka sposobów na zarządzanie dietą przeciwzapalną Hashimoto. Oprócz przestrzegania diety bezglutenowej, spożywania wysokiej jakości pokarmów i przyjmowania suplementów diety, możesz rozważyć dodanie do swojego planu żywieniowego pokarmów pro-tarczycowych. Należą do nich:
Wodorosty – wodorosty są doskonałym źródłem jodu i bromków – obu niezbędnych składników odżywczych do produkcji hormonów tarczycy.
Ostrygi i małże – te skorupiaki zawierają wysoki poziom cynku, który jest niezbędny dla zdrowej funkcji tarczycy.
Olej kokosowy – olej kokosowy zawiera średniołańcuchowe trójglicerydy (MCT), które, jak wykazano, zwiększają metabolizm i redukują tkankę tłuszczową u osób z niedoczynnością tarczycy lub chorobą Hashimoto.