Twórcy diety – Aidan Goggins i Glen Matten – twierdzą, że gwarantuje ona zdrowe odżywianie przy jednoczesnym zachowaniu przyjemności z jedzenia i gubieniu zbędnych kilogramów. Trzeba jedynie przestrzegać kilku reguł. Zasady diety sirtuinowej są dość klarowne. Podstawą jest włączenie do codziennego jadłospisu tzw. produktów sirtuinowych, a więc takich, w których występują polifenole, aktywujące działanie sirtuin, pozytywnie wpływających na metabolizm. Sirtuiny pomagają schudnąć i wyregulować poziom insuliny.
Najważniejszą zasadą diety sirtuinowej jest włączenie do codziennego jadłospisu produktów bogatych w polifenole, a więc m.in. owoców (cytrusów, truskawek, jabłek, borówek, jagód, gruszek), warzyw (rukoli, czerwonej cebuli, jarmużu, selera naciowego), przypraw (curry, kurkumy, chilli, lubczyku), gryki, żyta i orzechów. Spośród tłuszczów należy wybierać oliwę z oliwek. Co ciekawe, zalecane jest też spożywanie kawy, gorzkiej czekolady, zielonej herbaty i czerwonego wina. Stosując dietę sirtuinową, trzeba jednak zrezygnować z produktów wysoko przetworzonych, a także z białej mąki.
Przez pierwsze 3 dni należy ograniczyć kaloryczność do 1000 kcal, spożywać 3 koktajle sirtuinowe, oraz 1 posiłek bogaty w sirtuiny. Kolejne 4 dni to kaloryczność zwiększona do 1500 kcal, 2 koktajle sirtuinowe i 2 posiłki bogate w sirtuiny. Następny etap trwa 2 tygodnie i zakłada spożywanie 1 koktajlu sirtuinowego, 3 głównych posiłków, oraz 1-2 przekąsek. Po upływie tego czasu należy zadbać jedynie o to, aby w diecie nie zabrakło produktów z grupy sirtfood, za sprawą posiłków i koktajli.
Dieta ta doczekała się już opisu w książkach, jest też tematem postów na blogach i stronach internetowych. Przykładowo, na stronie https://fitorsweet.pl/ zamieszczono nie tylko opis metody, ale także przepisy i jadłospisy.