Środki dezynfekujące to substancje chemiczne, które zabijają lub hamują wzrost wirusów, bakterii, grzybów i innych mikroorganizmów. Środki dezynfekujące są używane do czyszczenia i sterylizacji powierzchni w szpitalach, klinikach i innych placówkach służby zdrowia, jak również w domach.
Są one najczęściej używane do dezynfekcji twardych powierzchni, takich jak podłogi, meble i blaty, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się zarazków z jednej osoby lub zwierzęcia na drugą.
Skuteczność środków dezynfekcyjnych zależy od rodzaju mikroorganizmu, który ma być zabity i od rodzaju powierzchni, która jest traktowana. Istnieje wiele różnych rodzajów środków dezynfekujących, które mogą być używane do różnych celów. Niektóre działają na inne rodzaje zarazków niż inne.
Wcierki do rąk na bazie alkoholu (ABHR) zawierają alkohol etylowy i zapewniają szybką dekontaminację powierzchni, gdy ręce są najpierw umyte wodą z mydłem. Nie zabijają one niektórych zarodników bakterii, ale mogą zmniejszyć ogólną liczbę bakterii na rękach, gdy są stosowane po dotknięciu skażonych powierzchni lub przedmiotów, takich jak klamki czy klawiatury. Płyny do mycia rąk na bazie alkoholu mogą być również stosowane przed kontaktem z żywnością lub naczyniami do jedzenia.