W sklepach możemy znaleźć ogromny wybór najróżniejszych kaw. Przez to może nasuwać nam się pytanie: co decyduje o tym, że dana kawa może być uznana za najlepszą? Jakie jej cechy przekładają się na to, że pewne gatunki są lepsze od innych? W poniższym artykule spróbujemy odpowiedzieć na te pytania.
Jednym z ważnych parametrów, który decyduje o jakości kawy, jest jej gatunek. Najpopularniejsze gatunki to arabika i robusta. Pierwsza z nich jest gatunkiem szlachetniejszym, a także nieco droższym. Jej krzewy są delikatniejsze w uprawie, a co za tym idzie – wymagają odpowiednich warunków do rozwoju. Smak kawy arabiki jest nieco łagodniejszy, a także zawiera mniej kofeiny w przeciwieństwie do robusty.
Cechy kawy, które mają znaczenie, to przede wszystkim kwasowość, goryczka, konsystencja, a także smak i aromat. Mimo że kwasowość może budzić nieco kontrowersji, jest ona potrzebna do tego, by kawa nie była mdła. Na stronie https://mkfresh.pl/kawy/limited-edition znajdziemy kawy o różnym poziomie kwasowości, który warto wybierać według osobistych preferencji. Typowy gorzkawy smak kawy zawdzięcza ona zawartej w niej kofeinie. Po tym właśnie możemy poznać poziom palenia – kawa mocniej palona będzie miała mocniej wyczuwalną goryczkę. Konsystencje kawy możemy rozpoznać po odczuciu, jakie kawa pozostawia w ustach. Może być ona ciężka i gęsta lub też płytka i cierpka, co świadczy o niezbyt dobrej jakości. Wszystkie te czynniki składają się na ostatni parametr, jakim jest smak i aromat. To on w dużej mierze decyduje o tym, czy dany gatunek przypadnie nam do gustu.