Mięso od wieków pozostaje jednym z najpopularniejszych rodzajów jedzenia. Istnieją różne jego rodzaje, każdy ze swoimi unikalnymi cechami charakterystycznymi. Niezależnie czy preferuje się mięso drobiowe, wieprzowe, wołowe lub jeszcze inne, w każdym przypadku niezwykle ważna jest świeżość kupowanego mięsa. Należy zwrócić uwagę na kilka rzeczy podczas zakupów.
Najłatwiej rozpoznać czy mięso jest świeże po jego wyglądzie, przy czym należy pamiętać, że kolor świeżego mięsa zależy w dużej mierze od jego gatunku. W przypadku drobiu właściwy jest kolor różowy dla mięsa oraz biały dla skóry. Podobnie wygląda sytuacja koloru wieprzowiny i jagnięciny, przy czym mięso powinno być otoczone tłuszczem o białym kolorze. Mięso kaczki lub gęsi powinno być beżowe, lub ewentualnie koloru brązowo-czerwonego, a wołowina świeża charakteryzuje się kolorem głębokiej czerwieni otoczone przez jasno-biały tłuszcz. Dodatkowo podczas zakupu wołowiny z kością, warto zwrócić uwagę na stan kości. Jeżeli jej kość ma kolor jasnobiały, oznacza to, że mięso jest świeże.
Proces „odświeżania” polega na ukrywaniu faktu, że mięso nie jest już najświeższe i najlepszej jakości. Powszechne jest namaczanie starego mięsa w solance bądź jego wielokrotne mycie co w rezultacie nadaje mięsu nienaturalnie jasny, prawie biały kolor. Oprócz koloru ważna jest struktura mięsa — jeżeli jest ono rozlazłe w dotyku, to nie ma znaczenia jego kolor, ponieważ jest to mięso „odświeżane”. Co więcej, jeżeli na powierzchni mięsa znajdują się dziurki, oznacza to, że było ono nakłuwane w celu nasycania go antybiotykami lub konserwantami. Takie mięsa lepiej jest omijać i poszukać sklepu, w którym dostępne są produkty świeże i wysokiej jakości.Świeże mięso zawsze można znaleźć np. na https://swiezemieso.pl/.