Polecamy

Jak chronić trzodę chlewną przed wirusami?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Trzoda chlewna jest narażona na wirusy szczególnie wtedy, gdy spada jej odporność. Może to mieć miejsce w sytuacjach, gdy młode są odstawiane od maciory lub podczas transportu zwierząt, gdyż są to momenty dla nich bardzo stresujące. Do silnych napięć dochodzi również wtedy, gdy następuje kontakt z nowymi osobnikami. To także może doprowadzić do zmniejszenia odporności na czynniki chorobowe.

Skuteczne metody zapobiegawcze

Poważnym zagrożeniem dla prosiąt jest biegunka. Powodem takiego stanu rzeczy jest atak wirusów. Do drobnoustrojów, które szczególnie często przyczyniają się do takiego stanu rzeczy należą rotawirusy. Co gorsza, zainfekowany osobnik będzie zarażał inne zwierzęta w jego otoczeniu. W ten sposób czasami dochodzi do pomoru całego stada. Przyczyn chorobowych może być więcej i wymagają one odpowiedniego działania. Aby zapobiec tego rodzaju sytuacjom, należy pamiętać o zasadzie, że lepiej przeciwdziałać niż leczyć. Podstawowa rzecz, to dbanie o czystości w kojcach. Aby ją zachować i pozbyć się ewentualnych zagrożeń niezbędna jest dezynfekcja termiczna. Poza tym warto dodawać do pokarmu odpowiednie specyfiki paszowe, które mają działanie osłonowe. Tak kompleksowe podejście do sprawy będzie miało korzystny wpływ na zdrowie zwierząt hodowlanych.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jaki materiał króluje obecnie na salonach?
Jaki materiał króluje obecnie na salonach?
Zbliża się jesień, a to oznacza, że czas przeprowadzić rekonesans w naszych garderobach i zdecydować, co koniecznie musi się w […]
Jakie akcesoria są niezbędne na co dzień?
Jakie akcesoria są niezbędne na co dzień?
Współcześnie nikt już chyba nie wyobraża sobie życia bez smartfona. Producenci każdego roku wypuszczają na rynek coraz to nowsze urządzenia, […]
Jak ułatwić dziecku adaptację w żłobku?
Jak ułatwić dziecku adaptację w żłobku?
Adaptacja dziecka w żłobku to proces, który musi odbywać się stopniowo, z uwagą i troską. Personel musi brać pod uwagę […]
Ostatnie wpisy