Kawa jest napojem występującym w ogromnej ilości odmian, skutkującą również dużą ilością metod jej przyrządzania. Zawsze cieszyła się ogromną popularnością, choć obecnie przeżywa okres bezprecedensowej świetności. Rynek związany z parzeniem i piciem kawy jest w rozkwicie. Do kupienia są coraz doskonalsze i bardziej wymyślne urządzenia do parzenia kawy. Ogromnym powodzeniem cieszą się te najbardziej zautomatyzowane. W dużej części dzieje się tak dzięki zakupom firmowym. Automat do parzenia kawy staje się powoli podstawowym wyposażeniem firmowego zaplecza socjalnego. Renesans popularności przeżywają także najprostsze urządzenia, w tym również manualne. Duże wzięcie mają kursy dla przyszłych baristów. Dla wielu osób kawa staje się wręcz stylem życia. W odpowiedzi na globalne trendy na rynku pojawiła się również kawa ekologiczna.
Wraz ze wzrostem ilości dostępnych odmian kawy oraz urządzeń do jej przyrządzania rośnie również ilość metod jej parzenia. Do najpopularniejszych możemy zaliczyć: parzenie przelewowe (w tym również za pomocą drippera), parzenie w kawiarce ciśnieniowej (zwane również włoskim sposobem parzenia kawy), parzenie po turecku (z użyciem tygielka), parzenie kawy za pomocą aeropressu (czyli ręcznego ekspresu), parzenie z użyciem zaparzacza tłokowego (french press), parzenie kawy przy pomocy zaparzacza Chemex oraz parzenie kawy za pomocą syfonu. Kawa do biura jest najczęściej przyrządzana w najbardziej popularnych ekspresach ciśnieniowych oraz przelewowych.