Wiele osób planujących działalność w gastronomii często rezygnuje z tego pomysłu w momencie zorientowania się, jak duże koszty trzeba ponieść, by otworzyć własną restaurację. Pierwsza knajpka nie musi jednak być dużym, stacjonarnym biznesem. Kuchnia na kołach, czyli popularny foodtruck, to świetny, a zarazem bardzo oszczędny pomysł na własną działalność.
Pomimo znacząco obniżonego kosztu wyjściowego, zakup i przystosowanie foodtrucka do naszej działalności nadal potrafi być barierą nie do przeskoczenia. By nie musieć uciekać się do kredytów i innych kosztownych decyzji, możemy jednak zawsze pokusić się o wynajem. Wypożyczenie samochodu lub przyczepy to świetny pomysł na spróbowanie swoich sił w tego typu działalności. Korzysta z niego już wielu regularnie działających mobilnych restauratorów.
Najtańszym, a zarazem nieograniczającym nas szczególnie sposobem na rozpoczęcie działalności gastronomicznej jest właśnie wynajem specjalnej, przystosowanej przyczepy. Wraz ze wzrostem popularności restauracji na kołach, powstały także firmy wyspecjalizowane w przygotowaniu i wynajmie takich przyczep. Przykładowo, w ofercie https://biznesdowynajecia.pl/ znajdziemy nie tylko klasyczne, przypominające nieco kiosk rozwiązania, ale także popularne w Stanach Zjednoczonych wózki hot dog, ciekawie wyglądające przyczepy modern line oraz niestandardowe rozwiązania retro. Początek działalności nie musi wiązać się z dużym nakładem finansowym. Małą, jednoosobową gastronomię możemy prowadzić już przy kosztach początkowych równych minimalnemu miesięcznemu wynagrodzeniu.