Polecamy

Przepisy na drinki z whisky

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Whisky to trunek kojarzony głównie ze Szkocją i Irlandią, ale produkowany jest także w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Bogaty w aromaty zacier zbożowy i skomplikowany proces destylacji oraz dojrzewania w odpowiednio do tego przeznaczonych beczkach drewnianych skutkuje powstaniem wysokoprocentowego alkoholu cenionego przez koneserów na całym świecie.

Dzięki zachowaniu określonych zasad spożywania można delektować się unikalnym smakiem bursztynowego koloru, który wcale nie musi być drogi. W każdym mieście bowiem istnieje choć jeden sklep z whisky, gdzie oferowane napoje alkoholowe dostać można w zupełnie przystępnych cenach.
Dla mniej wymagających znajdzie się także sporo przepisów na drinki, w których charakterystyczny aromat szkockiego alkoholu współgra z innymi smacznymi dodatkami. Oto kilka z ciekawszych przepisów na koktajle.

Whisky Cobbler

Do przygotowania tego mało skomplikowanego, ale smacznego drinka potrzebne jest ok. 50 ml whisky, 15 ml pomarańczowego likieru, 15 ml syropu z cukru oraz lód w kostkach do schłodzenia. Taki prosty drink pasuje przede wszystkim jako uzupełnienie wieczornego relaksu w domu.

Hot Toddy

Napój podawany na ciepło, niezwykle rozgrzewający, a według niektórych, podobnie jak grzane piwo czy wino, mający właściwości łagodzące objawy grypy i przeziębienia. W innych wariantach tego drinka dodawany jest rum lub brandy. Składniki koktajlu to: ok. 50 ml whisky, torebka czarnej herbaty, plaster cytryny, szklanka wody i miód do smaku. Jako leczniczy dodatek można koktajl uzupełnić o goździki, anyż lub laskę cynamonu.

Whisky & Sprite

Mówiąc o imprezowych alkoholach Whisky & Sprite to jeden z najpopularniejszych drinków idealnych na tego typu okazje. Wystarczy jedynie około 50 ml whisky dopełnić Spritem i uzupełnić o kilka kostek lodu. Taki orzeźwiający i bardzo smaczny napój umili każdy wieczór ze znajomymi.

God Father

Drink deserowy banalny w przygotowaniu i niewymagający zdolności barmańskich. Jest to połączenie ok. 40 ml szkockiej whisky z 20 ml likieru amaretto. Dla złagodzenia smaku alkoholu dobrym pomysłem będzie dodanie 40 ml soku jabłkowego.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak parzyć kawę?
Jak parzyć kawę?
Kawa jest napojem występującym w ogromnej ilości odmian, skutkującą również dużą ilością metod jej przyrządzania. Zawsze cieszyła się ogromną popularnością, […]
Jak często należy ostrzyć noże?
Jak często należy ostrzyć noże?
Noże są jednym z podstawowych elementów wyposażenia każdej kuchni. Wykorzystuje się je do przygotowywania różnego rodzaju potraw. Do tego, aby […]
Proste sposoby na zmianę wystroju wnętrza
Proste sposoby na zmianę wystroju wnętrza
Nawet najpiękniej urządzonym mieszkaniem możemy się znudzić i co wtedy? Wiele osób urządza swoje domy dość standardowo, aby przez wiele […]
Ostatnie wpisy