Whisky to trunek kojarzony głównie ze Szkocją i Irlandią, ale produkowany jest także w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Bogaty w aromaty zacier zbożowy i skomplikowany proces destylacji oraz dojrzewania w odpowiednio do tego przeznaczonych beczkach drewnianych skutkuje powstaniem wysokoprocentowego alkoholu cenionego przez koneserów na całym świecie.
Dzięki zachowaniu określonych zasad spożywania można delektować się unikalnym smakiem bursztynowego koloru, który wcale nie musi być drogi. W każdym mieście bowiem istnieje choć jeden sklep z whisky, gdzie oferowane napoje alkoholowe dostać można w zupełnie przystępnych cenach.
Dla mniej wymagających znajdzie się także sporo przepisów na drinki, w których charakterystyczny aromat szkockiego alkoholu współgra z innymi smacznymi dodatkami. Oto kilka z ciekawszych przepisów na koktajle.
Do przygotowania tego mało skomplikowanego, ale smacznego drinka potrzebne jest ok. 50 ml whisky, 15 ml pomarańczowego likieru, 15 ml syropu z cukru oraz lód w kostkach do schłodzenia. Taki prosty drink pasuje przede wszystkim jako uzupełnienie wieczornego relaksu w domu.
Napój podawany na ciepło, niezwykle rozgrzewający, a według niektórych, podobnie jak grzane piwo czy wino, mający właściwości łagodzące objawy grypy i przeziębienia. W innych wariantach tego drinka dodawany jest rum lub brandy. Składniki koktajlu to: ok. 50 ml whisky, torebka czarnej herbaty, plaster cytryny, szklanka wody i miód do smaku. Jako leczniczy dodatek można koktajl uzupełnić o goździki, anyż lub laskę cynamonu.
Mówiąc o imprezowych alkoholach Whisky & Sprite to jeden z najpopularniejszych drinków idealnych na tego typu okazje. Wystarczy jedynie około 50 ml whisky dopełnić Spritem i uzupełnić o kilka kostek lodu. Taki orzeźwiający i bardzo smaczny napój umili każdy wieczór ze znajomymi.
Drink deserowy banalny w przygotowaniu i niewymagający zdolności barmańskich. Jest to połączenie ok. 40 ml szkockiej whisky z 20 ml likieru amaretto. Dla złagodzenia smaku alkoholu dobrym pomysłem będzie dodanie 40 ml soku jabłkowego.