Wśród słodkich wypieków, które są niezwykle często kupowane przez klientów cukierni czy sklepów, należy wymienić pączki. Niegdyś były nadziewane wyłącznie marmoladami truskawkowymi czy malinowymi, ale obecnie na rynku spotkać można całą masę pączków o nietypowych smakach. Mogą to być pączki czekoladowe, ale też pączki z różnymi owocami egzotycznymi. Dzięki różnorodności każdy może wybrać pączki idealne dla siebie. Żaden smak nie będzie jednak w stanie obronić pączków, jeśli nie będą odznaczać się wysoką jakością. Ze względu na to niezwykle ważne jest, aby ich produkcja odbywała się naprawdę fachowo. Aby tak było, piekarnie zajmujące się ich tworzeniem powinny posiadać niezbędne wyposażenie. Jakie dokładnie urządzenia powinny się w nich znaleźć?
Przy hurtowej produkcji pączków wyposażenie jest niezwykle ważne, ponieważ pozwala ono zautomatyzować wiele procesów, a tym samym przyśpieszyć pracę. Jednocześnie konkretne urządzenia umożliwiają podniesienie jakości. Do niezbędnego sprzętu należy mikser planetarny, który pozwala wyrobić dużą ilość ciasta i nadać mu odpowiednią konsystencję. Dzięki temu może ono w dalszej kolejności zostać uformowane. Ciasto do pączków bazuje na drożdżach, dlatego przed usmażeniem musi podrosnąć. Do tego przydatne okazują się komory garownicze, ponieważ zastosowanemu w nich sterowaniu można dostosować parametry takie jak temperatura i wilgotność, a tym samym zapewnić bardzo dobre warunki do wzrostu. Jeżeli ciasto będzie już gotowe, należy je usmażyć, a do tego zadania potrzebne są smażalniki do pączków, które są specjalnie przystosowanymi urządzeniami. Do nadziewania gotowych pączków przydatna jest z kolei specjalna nadziewarka.