Opakowania kartonowe od wielu lat są powszechnie wykorzystywane w różnych dziedzinach przemysłu. Można je zobaczyć choćby w zakładach produkcyjnych, przedsiębiorstwach logistycznych, magazynach, lokalach gastronomicznych czy firmach farmaceutycznych. Ich popularność wynika przede wszystkim z ogromnej uniwersalności i dobrych właściwości użytkowych. Dodajmy, że każdy profesjonalny producent kartonów posiada w swojej ofercie modele zróżnicowane pod względem rozmiaru czy kształtu.
Podstawową zaletą standardowego opakowania kartonowego jest minimalna waga, która w znacznym stopniu ułatwia jego przenoszenie z miejsca na miejsce. Towar umieszczony wewnątrz stanowi zazwyczaj aż 96% masy całkowitej ładunku. Kolejny niewątpliwy atut to niska cena, wynosząca średnio od kilkudziesięciu groszy do kilku złotych za sztukę – oczywiście w zależności od gabarytów, braku lub obecności nadruku, poziomu dekoracyjności czy zastosowanych udogodnień. Warto również zwrócić uwagę na to, że karton jest stosunkowo odporny na uszkodzenia mechaniczne oraz wyjątkowo ekologiczny (wytwarzany z materiałów odnawialnych). Jeśli chodzi o konkretne zastosowania, to wprost idealnie nadaje się do przechowywania napojów i żywności – np. mleka, soków owocowych, alkoholi, sosów, owoców, warzyw, ciast, pieczywa i mięsa. Skutecznie chroni wymienione produkty przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi w postaci bakterii, promieni słońca i wilgoci. Oprócz tego omawiane opakowania służą do magazynowania i transportowania ubrań, obuwia, mebli, elementów dekoracyjnych, urządzeń RTV i AGD, preparatów farmaceutycznych, kosmetyków, zabawek, szklanych ozdób i wielu innych wyrobów.