Polecamy

Jak należy zabezpieczyć żywność, aby zachowała jak najdłużej swoją świeżość?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Istnieje wiele produktów, które charakteryzują się krótkim terminem ważności i szybko się psują (np. mięso, ryby, warzywa, owoce sery, grzyby oraz sosy). W celu znacznego przedłużenia ich przydatności do spożycia wykorzystuje się rozmaite metody konserwujące – zarówno fizyczne, jak i chemiczne czy biologiczne. Jednym z najbardziej użytecznych sprzętów jest w tym przypadku pakowarka próżniowa. Wyjątkowo funkcjonalne modele posiada w ofercie poszczególny sklep internetowy https://pakowarkiprozniowe.pl/pakowarki-prozniowe-rodzaje.

Cieszmy się ulubionymi produktami przez okrągły rok

Wspomniana we wstępie pakowarka to nowoczesne urządzenie stosowane powszechnie w branży gastronomicznej, hotelowej, handlowej i cateringowej. Jego działanie jest dosyć nieskomplikowane – polega bowiem na odsysaniu powietrza z wnętrza foliowego opakowania, a następnie zamknięciu całości szczelnym zgrzewem. W ten sposób powstaje środowisko niesprzyjające rozwojowi szkodliwych bakterii i mikroorganizmów, czyli elementów przyspieszających rozkład organicznych struktur. Drugą popularną techniką konserwacji żywności jest suszenie za pomocą piekarników i maszyn emitujących promieniowanie cieplne (temperatura między 40 a 80 stopni Celsjusza). Usuwają one wilgoć z danego produktu poprzez jej wyparowanie do poziomu poniżej 15%. Tego typu przedłużanie świeżości jest wskazane zwłaszcza przy grzybach kapeluszowych, pomidorach, marchewce, jabłkach, winogronach czy gruszkach. Na uwagę zasługuje ponadto chłodzenie (w lodówkach, witrynach, ladach), mrożenie (w zamrażarkach), pasteryzacja (podgrzanie i ekspresowe schłodzenie), kiszenie, marynowanie oraz liofilizacja.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Sprawdzone prezenty na Dzień Babci
Sprawdzone prezenty na Dzień Babci
Babcia to najbardziej ciepła i serdeczna osoba w naszym życiu. Powinniśmy doceniać i cieszyć się czasem z nią spędzonym. Naszą […]
Próchnica zębów – co robić?
Próchnica zębów – co robić?
Próchnica zębów to częsty problem wielu osób. Jest ona spowodowana przez bakterie, które żywią się cukrami i skrobią. Bakterie wytwarzają […]
Dlaczego warto zaryzykować z kolorem czółenek oraz sandałów na słupku
Buty na słupku zyskują na popularności wśród wielu kobiet. Prezentują się one kobieco i stylowo, a jednocześnie są wygodniejsze niż […]
Ostatnie wpisy