Domowe wino to trunek, który przygotowuje coraz więcej osób. Do jego wytworzenia potrzebne są przede wszystkim wysokiej jakości owoce, odpowiedni przepis oraz sprzęt. Do produkcji wina najczęściej wykorzystuje się winogrona, porzeczki, maliny, czy wiśnie. Alkohol ten można jednak zrobić także z truskawek, jeżyn, śliwek, czy agrestu. Tak naprawdę to jakie owoce zostaną zastosowane, zależy wyłącznie od indywidualnych preferencji. Aby ułatwić proces robienia domowego wina, warto zaopatrzyć się w zestaw winiarski, w którego skład wchodzi m.in. balon, wężyk do odciągania, rurka fermentacyjna, korek, a także drożdże winiarskie i pożywka dla nich. W niektórych zestawach znaleźć można także preparat do klarowania trunku oraz pirosiarczan potasu do dezynfekcji całego zestawu.
Proces produkcji domowego wina należy rozpocząć od przygotowania tzw. matki drożdżowej, czyli mieszaniny rozgniecionych owoców, drożdży i pożywki dla nich. Mieszaninę umieszcza się w butelce i zatyka watą. Po 2-3 dniach, kiedy składniki umieszczone w butelce zaczną fermentować, można przystąpić do etapu zasadniczego. Polega on na umieszczeniu w balonie owoców, wody oraz rozpuszczonego w gorącej wodzie cukru. Po wykonaniu tych czynności należy wlać sfermentowaną matkę drożdżową. Całość powinna zostać zakorkowana korkiem z rurką fermentacyjną wypełnioną wodą. Po mniej więcej czterech tygodniach proces fermentacji zostaje zakończony. Jego efektem jest wino, które należy zlać w celu pozbycia się obumarłych drożdży oraz resztek owoców. Po wyczyszczeniu balona wino należy powtórnie w nim umieścić, dodając do niego środek klarujący. W celu stabilizacji wina i uchronienia go przed zepsuciem zaleca się dodatnie do niego 200 ml czystego spirytusu. Tak przygotowane wino ponownie zamyka się korkiem z rurką i odstawia na kolejne dwa tygodnie. Po tym czasie wino jest gotowe. Pozostaje zlać je do butelek za pomocą wężyka dołączonego do zestawu i zakorkować.
Bogaty wybór akcesoriów winiarskich znajdziesz np. w sklepie Czerwona Dynia.